nedjelja, 10. siječnja 2016.

EL SALVADORIAN PUPUSAS...



SASTOJCI
1 salica 250 ml.
3 salice masa harina(kukuruzno brasno)
2 zlice ulja
sol
3.5-4 salice mlake vode


 

FILL:
povce po zelji
meso po zelji
topljeni sir po zelji..


 

PRIPREMA
1. Prije nego pocnete praviti pupusas napravite fillove po zelji.U kukuruzno brasno dodajte sol,ulje i dodavajte postepeno mlaku vodu.Tijesto treba da bude kao kada pravite prhko tijesto.Od tijesta otkidajte male komadice i pravite kuglice.Mozete vece i manje po zelji.

2. Uzmite jednu kuglicu a druge pokrijte sa kuhinjskom krpom da se ne suse.
Razvaljajte kuglicu sa valjkom,filujte sa fillom po zelji.

3. Zatvorite kao na slici.Tijesto je divno za raditi.

4. Napravite ponovo kuglicu sa filom unutri.

5. Zatim sa dlanom ili prstima pritisnite tijesto kao da pravite disc ili krug.Ne brinite ako se raspuca malo sa strane.

6. Ponovo sa prstima spojite tijesto i napravite disc ili krug kao na fotki.Malo ih jos istanjite sa rukama.

7. Pupusa przite a  preostale neka vam budu pokrivene dok se jedne prze...

8. Przite u zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi oko 5 min s jedne i 5 minuta s druge strane ili dok ne dobiju finu brown boju.

9. Kukuruzno brasno za pravljenje pupusas...

Posluživanje
Pokusajte da nadete ovo orginal brasno po trgovinama na dijelovima gdje se nalaze meksicki proizvodi...ja sam pokusala da napravim sa nasim bijelim kukuruznim brasno,  medutim nije ni slicno, mada nije tako ni lose ali sa orginal brasnom je odista fantasticno...ako nemozete naci ovo brasno onda dodajte 2 salice kukuruznog brasna i 1 salicu obicnog brasna i zlicicu praska za pecivo...za fill mozete filovati samo sa sirom(feta i mozzarella moj omiljeni),fasiranim mesom,povrce etc..pri dodavanju vode u brasno dodavajte dok vam tijesto ne bude kao da pravite prhko tijesto...

Izvor: coolinarika.com

0 komentari