petak, 8. travnja 2016.
14 ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA VAŠ ŠEĆER U KRVI JE VRLO VISOK!
Nivo glukoze u krvi je količina glukoze u krvi. Glukoza je šećer koji dolazi iz hrane koju jedemo, a to je i formiran i koje se nalaze unutar tijela. To je glavni izvor energije za ćelije našeg tijela, i to odvija na svaku ćeliju kroz krvotok.
Hiperglikemija je tehnički izraz za visok nivo glukoze u krvi (šećera u krvi). Visok nivo glukoze u krvi se događa kada tijelo ima premalo inzulina (tip 1 dijabetes) ili kada tijelo ne može koristiti inzulin pravilno (dijabetesa tipa 2).
Redovno imaju nivo šećera visokog krvnog za duži vremenski period (više od mjeseci ili godina) može dovesti do trajnog oštećenja na dijelovima tijela kao što su oči, živci, bubrezi i krvnih sudova.
14 Znakovi koji pokazuju da Vaš šećera u krvi je vrlo visoka
Šta izaziva šećer visok krvni?
Mnoštvo stvari može izazvati porast nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, uključujući:
stres
bolesti, kao što je hladno
jede previše, kao što je grickanje između obroka
nedostatak vježbe
dehidracija
nedostaje dozu vašeg dijabetesa lijekova, ili uzimanje pogrešan doze
više-tretiranje epizoda hipoglikemije (niskog šećera u krvi)
uzimanje određenih lijekova, kao što su steroida
Povremene epizode hiperglikemije također može javiti kod djece i mladih odraslih osoba u više mahova rast.
Znakovi i simptomi
Znaci nivo šećera visokog krvnog uključuju:
mokrenje puno,
pije puno
gubitak težine iako apetit ostao isti
umorni,
svrab, suhu kožu,
je potrebno vremena za vaše rane da zaraste,
teškoće u koncentraciji,
problemi sa živca,
zamagljen vid,
debljanje,
umor i infekcije.
impotencija,
suha usta,
konstantna glad.
Dijeta za dijabetes
Promjene u ishrani su među prvim akcijama koje dijabetičara. Ne samo da je zdrava ishrana da se osjećate dobro, ali možete smanjiti šećer u krvi tokom procesa. Ugljikohidrati su često izvor kritika jer utiču na glukozu više nego bilo koja druga grupa hrane. Ali, važno je znati da neki zdravi ugljikohidrata zapravo može podići šećer u krvi. Jedan od načina da formuliše zdrav dijabetes dijeta je koncentracijom na nizak glikemijski indeks (GI) hrane. Low-GI su manje šanse da se poveća šećera u krvi.
Koristeći glikemijski indeks izabrati zdraviju ishranu je lakše nego što mislite. “To je zapravo vrlo jednostavna”, kaže dr Jennie Brand-Miller, profesor ljudske ishrane na Univerzitetu u Sydneyu i zagovornik glikemijskog indeksa. “Swap visok glikemijski indeks hrane za male one.” Pogledajte tabeli za primjere ovih swaps.
Brand-Miller i drugi ukazuju na tri kategorije hrane ugljenih hidrata sadrži:
Nizak glikemijski indeks (GI od 55 ili manje): Najviše voće i povrće, mahunarke (Brand-Miller zove grah “izvođači zvijezda”), minimalno obrađene žitarice, tjestenina, malo masti mliječne hrane, i orasi.
Umjeren glikemijski indeks (GI 56-69): Bijela i slatki krumpir, kukuruz, beli pirinač, kuskus, doručak žitarice kao što su krema od pšenice i Mini Wheats.
Visoki glikemijski indeks (GI od 70 ili više): Beli hleb, pirinač, većina krekeri, bagels, kolači, krafne, kroasani, vafli, većina upakovana žitarica za doručak.
Izbor zdrav, niskim GI je lakše u Australiji, gdje stotine namirnica nose etiketu GI.
Swaps za spuštanje glikemijski indeks
Umjesto ovog visokog glikemijskog indeksa hrane Pojedi ovo niži glikemijski indeks hrane
Beli pirinač Integralni pirinač ili konvertirane riže
Instant zobene pahuljice Steel-cut zob
Cornflakes Bran pahuljice
Baked Pasta krumpir
Bijeli kruh Cijela zrna kruh
Kukuruz Peas ili želeniša
Fruit roll-up Cijeli voće
0 komentari