subota, 19. ožujka 2016.

USKRSNA POGAČA MORATE PROBATI ZATO JER JE NAJ,NAJ,NAJ



Sastojci
Tijesto
70 dag glatkog brašna
30 dag oštrog brašna
25 dag rastopljenog (ili nešto mkanje masti) maslaca
2 kockice kvasca
1 ribana korica naranče
1 ribana korica limuna
2,5 dl mlijeka
2 vrećice vanilin šećera



-- rakije od ruža
1-2 žlice(prošeka) maraskina
25 dag šećera
6 kom žutanjaka
Odozgo:
1 razmućeni žutanjak
za posipanje krupni šećer

Priprema
1.
Digne se kvasac sa malo mlijeka, šećera i brašna, kao za obični kruh.
2.
U drugoj posudi pripremite brašno, odvojite malo za premjesivanje, jer se ne smije ništa brašna više dodavati.
3.
Šećer, maslac i ostale sastojke dodati brašnu i kvascu, miješati mikserom dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se odvajati od posude. Ne smije biti pretvrdo.
4.
Tijesto stavite na toplo da se diže.
5.
Kad se tijesto diglo, premijesite ga, oblikujte dvije veće kugle, ili nekoliko manjih, kako vam odgovara, stavite ih u namaštene kalupe.
6.
Kad se malo opet digne u kalupu, zasijecite u križ, premažite žutanjkom i pospite krupnim šećerom
7.



Pecite na 180°C oko 45-50 minuta (probajte drvenim štapićem da li je gotovo). Pazite da ne izgori odozgo, jer će onda biti gorkasto, to nije poželjno.
Posluživanje
Moj mali savjet: masnoću u dizano tijesto gotovo uvijek umiješam što kasnije. Tako smanjujem mogućnost neuspjeha na minimum.
Pečenu sirnicu, odmah se vadi iz kalupa i stavi da se prohladi u krpi ili na rešestki. Nosi se na blagoslov na Uskrs. U Imotskom je svaka kuća peče, a u novije doba se kupi u pekarnama. Meni nema do domaće.
Krupni šećer i smeđi i bijeli ima za kupiti jedino u “Kući zelenog čaja” u bivšem “Lovačkom rogu” u Ilici. Ako nemate krupnog šećera, zdrobite nekoliko kockica šećera u krupnije komade, kako je to uvik radila moja baba Mila .
ova sirnica na glavnoj slici pravljena je 9.4. 2011. Koristila sam samo jedan kvasac,

0 komentari