nedjelja, 6. ožujka 2016.

BOSANSKI LOKUM




 Recept je stari, nalazi se u mojoj staroj i prvoj teci  sa najdrazim receptima..

SASTOJCI
250 gr putra sobne T
½ kg brasna
2 s.kasike ulja
2-3 s. kasike staub secera



JOS
Staub secer za uvaljati gotove lokume



PRIPREMA
Putar umutiti sa secerom, dodati ulje, u to dodati brasno i sve dobro izraditi.
Istresti na radnu povrsinu,( obicno ne treba brasna)izraditi jos malo rukama, podjeliti u vise hrpica( kuglica) 7-8

Od svake kuglice napraviti valjak, kao sto se vidi na slici

Rezati na duzinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir
Peci/ susiti na 130 *C oko 1½ sat
Moraju ostati svjetli

Gotove uvaljati u staub secer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepsi i ljepsi

KOD MENE SU 4 VALJKA, ZATO STO SAM PRAVILA SAMO ½ MJERE.
 JA SAM PEKLA 1 SAT NA 120*C POSTO PECEM SA VENTILATOROM
U ORGINALNOM RECEPTU NE IDE ULJE, SAMO PUTAR, ALI JA DODAM, POSTO MI BUDU MEKSI

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari