subota, 13. veljače 2016.
PLAZMICA- Mleko u prahu i plazma... savršena kombinacija. Korice su tanke i prelivaju se mlekom, filovi su kremasti... ma prosto se topi u ustima...!
Sastojci
KORE :
15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora
FIL I :
15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina
FIL II :
500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu
Priprema:
Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom. U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca. Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjedared, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).
FIL I :
U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.
Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno... Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.
FIL II :
Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Po želji, 7 kašika fila II umešati u fil I. Ja nisam jer sam zaboravila i na sreću,ništa nije falilo, tek sad vidim da tako piše u receptu... Filovati redom kora, fil I, fil II, kora... ili po želji!
Posluživanje:
Torta je tako nežnog i sočnog ukusa mleka , plazme... Zaista nas je osvojila...
Količinu šećera sam smanjila i u korama i u filu I tako da nema opasnosti da bude preslatka.
Najbolja je kad otstoji dva dana pre sečenja i konzumacije...
0 komentari