srijeda, 10. veljače 2016.

JEDITE OVO ZA DORUČAK SVAKO JUTRO I GLEDAJTE KAKO MAST SA TIJELA NESTAJE



Mi se uvijek savjetuje da ne preskočite naš doručak, jer je najvažniji obrok u danu.

Naime, hrana koju jedemo ujutro daje energiju trebamo za taj dan, i aktivira naš metabolizam. Dakle, posebno ako ste na program mršavljenja, nikada ne bi trebalo izbjeći ovaj obrok, kako bi se izbjegla nezdrave žudnje.

Osim toga, nedavna studija objavljena u Annals of Nutrition & Metabolism otkrili da zobena kaša je najbolji doručak ikad! Ova studija je učinjeno na 36 muškaraca i žena, podijeljenih u 3 grupe.

Sve grupe konzumirali hranu ograničena na 350 kalorija. Prva grupa jeo zobene pahuljice za doručak, drugi troši kukuruzne pahuljice i treći pio samo vodu za doručak. Njihov zadatak je bio da obratite pažnju na nivo njihovog sitosti u naredna tri sata.

Osim toga, njihova šećera u krvi i inzulina nivou su stalno provjeravati. Svi učesnici jeli isti ručak.

Istraživači su otkrili da je prva grupa imala najmanji žudnje kroz jutro i popodne, i jeli 31% manje kalorija za ručak. Dakle, to se pokazalo zobene pahuljice doručak da je najefikasniji kod ljudi sa viškom kilograma jer su konzumirali 50% manje kalorija za ručak.

Predmet druge dvije grupe su već bili gladni tri sata nakon što su imali doručak.

Naime, zobene pahuljice i dalje ostaje u želucu duže, dok kukuruzne pahuljice brzo podizanje razine glukoze u krvi i to automatski izaziva nagli pad nedugo nakon toga.

Brojne druge studije su otkrili da zobena kaša je najbolje i najpovoljnije doručak jer podstiče gubitak težine i smanjuje unos kalorija od 31-50%. Što je više, efekti da su zobene pahuljice pruža su dugotrajne.

Osim što izuzetno zdravo, zob su ukusni, i mogu ući sve vrste jela, smoothies, variva, salate i deserti.

Ovo su neke od najvažnijih prednosti konzumiranja zobi:

Pruža osjećaj sitosti

Oatmeal je najbolja hrana za bilo koji režim mršavljenja, jer smanjuje potrebu za slatkišima, pružajući osjećaj sitosti. Osim toga, ona također poboljšava probavu.

To smanjuje krvni pritisak

Zob je izuzetno efikasna za regulaciju krvnog pritiska, jer sadrže proteine ​​biljnog, Lignan, koji, ako se redovno konzumira, može smanjiti krvni pritisak za 30%.

Snižava holesterol

Zob je bogata zdravim vlaknima koja se vezuje za masti i smanjuje LDL ili loš nivo holesterola u krvi. Osim toga, oni su zobene pahuljice inhibiraju kardiovaskularne bolesti i smanjiti rizik od zatajenja srca i moždanog udara jer promoviraju zdravlje srca i krvnih sudova.

sprječava rak

British Medical Journal objavio je studiju koja je otkrila da je zob mogu smanjiti rizik od raka prostate, dojke, jajnika i debelog crijeva.

Stoga, ako ste redovito konzumiraju zob za doručak, lako ćete i vrlo brzo izgubiti višak kilograma! Ipak, imajte na umu da kako bi se ubrzao proces mršavljenja i da dobiju još bolje rezultate, treba redovno da malo kardio vježbe, ili barem 2-3 puta tjedno.

1 komentar:

  1. Iz licnog iskustva znam koliko je zob mocana žitarica i kako dobro cini organizmu.

    OdgovoriIzbriši