srijeda, 3. veljače 2016.

COKOLADNI WHOOPIE PIES




Whoopie pies su mekani kolacici koji su punjeni finom kremom. Brza i jako ukusna poslastica, toplo preporucujem.

SASTOJCI
Za kolacice
125 gr maslaca sobne temperature
2 1/2 dl secera
1 jaje



3 1/2 dl brasna
2 dl kakaa
1 1/2 kasikica praska za pecivo
1/2 kasikice soli
1 dl jogutra iz case
1 1/2 dl mlijeka

Za kremu 1(Najdraza krema)
250 gr mascarpone sira
200 gr marshmallowfluff

Za kremu 2
300 gr krem sira philadelphia ili abc
4 kasike nutelle

Za kremu 3
250 gr mascarpone sira
1 1/2 dl vrhnja za slag
1 dl mermelade od malina
3 kasike secera



Za marshmellowfluff
600 gr secera
5 dl vode
3 bjelanaca
5 dl secera u prahu
1/2 kasikice soli
1 mahuna vanilije

PRIPREMA
Pripremimo nekoliko plehova na koje stavimo pek papir. Zagrijemo rernu na 200 stepeni.

Umutimo pjenasto maslac i secer. Mutimo oko 5 minuta. Dodamo jaje i jos malo umutimo.
Pomjesamo sve suhe sastojke i dodamo smjesi. Na to dodamo jos i jogurt i mlijeko i umutimo da se sve izjednaci.

Prebacimo smjesu u poslasticarsku vrecicu i na pek papiru pravimo kruzice oko 2.5 cm
Pecemo 10 minuta. Pustimo da se ohladi.

Krema 1
Mikserom umutimo mascarpone sir i marshmallowfluff. Krema je dosta lagana. Ako zelite mogu napisati recept ma marshmallowfluff.

Krema 2
Umutimo mikserom sir i nutellu, ako mislite da krema nije dovoljno cokoladasta dodajte jos nutelle.

Krema 3
Umutimo cvrsto sir, vrhnje za slag i secer. Dodamo mermeladu i mutimo jos malo da se sve izjednaci.

Nakon sto su se kolacici ohladili i vi napravili kremu napravimo sendvice. Ostavimo u frizider nekoliko sati da se dobro ohladi i spremni su za jesti.

Za marshmellowfluff skuhamo agdu od 600 gr secera i 5 dl (pola litra vode) i pustimo da nam se agda potpuno ohladi.
Nakon sto se agda ohladila mutimo da bude cvrstozajedno bjelanca, sol i 5 dl agde. Mutimo na najjacoj brzini miksera, treba otprilike 10 minuta da bude bas cvrsto. Smanjimo brzinu i dodamo secer u prahu dok mutimo bjelanca i mutimo dok se secer ne pomjesam sa bjelancimo. Nakon toga iz mahune vanilije dodamo zrnca i promjesamo da se sve izjednaci. Ovaj recept daje dosta marshmellowfluffa, ja predlazem da podjelite na tri dijela, jedan koristite odmah. A druge stavite u plasticne posude s poklopcem i zaledite do sljedeceg puta. Ovo je dosta slatko, tako da ako u kremama koristite marshmallowfluff nemojte dodatno koristiti secer.
Ako ne zaledite ovo vam moze biti oko sedmicu u frizideru.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari