četvrtak, 18. veljače 2016.

20 RAZLOGA ZAŠTO JE VAŠ STOMAK NADUT(I KAKO DA GA IZRAVNATE ODMAH)



Šta je nadutost stomaka?

Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane. Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću. Uzroci mogu biti u načinu na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu), problema sa želucem (gastritis, čir), problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir), problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje), problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova). U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu (gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh).

“Istraživanja pokazuju da vitamin D ima značajnu ulogu u lečenju stomačnih problema. Posebno se važno pokazalo kod pacijenata koji imaju problem sa kiselinom, nadraženim crevima i dijabetesom. Hormon D ima veliku ulogu u gastroenterološkom traktu. Receptori za hormone D nalaze se u pljuvačnim žledama, zubima, jednjaku i želudačnim ćelijama koje stvaraju kiselinu. Vitamin D se proizvodi preko kože, kroz jetru i žuč i time sprečava stvaranje kamena u žuči.
Receptori za D hormone nalaze se u pakreasu koji ima ulogu stvaranja insulina, a nedovoljno hormona D može dovesti do dijabetesa.

Prvi znaci nedostatka vitamina D u organizmu su slabo pražnjenje creva, loša probava, nadimanje, zatvor i iritirana creva. Nedovoljna količina vitamina D u organizmu može dovesti do problema gubitka “dobrih bakterija” u crevima što povlači problem sa probavom. Pored vitamina D važnu ulogu igra i vitamin B kao sekundarni bitan vitamin za pravilno funkcionisanje gastroenterološkog trakta, čija je resopcija uslovljena nivoom vitamina D u organizmu. Kako bi se organizam na pravi način oporavio od svakodnevnih obaveza neophodan je san u kom najveću ulogu imaju vitamin B5 i B12.”

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
– ako je u želucu – onda se javlja do 1 sat posle jela
– ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – 1-3 sata posle jela
– nakon 3-24 sata – tanko i debelo crevo

Faktori rizika

Uzroci mogu biti:
– način na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu)
– problema sa želucem (gastritis, čir)
– problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir)
– problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje)
– problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje)
– problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja rane koja ne prija ili zbog stresa.

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi. Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima – stvara se dodatna kiselina u želucu. Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji. Ako se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru. Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer – laktozu, na primer. Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina – pelin smanjuje stvaranje želudačne kiseline. U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).

0 komentari