nedjelja, 17. siječnja 2016.
DOMAĆI MUNCHMALLOW
Sastojci
450g brašno
2 žlice kakkao
prstohvat soli
100g šećera
3/4 žličice pp
na vrh noža soda bikarbona isto tako i cimeta
220 g margarina ili maslaca
3 jaja
PJENA
120 ml vode
4 žlice svijetlog sirupa ili meda
320 g šećera
10 g želatine u prahu
4 žlice hladne vode
4 bjelanjka
1/2 žlice aroma vanilije
GLAZURA
300 g mliječne čokolade
9 žlica ulja
Priprema
1.
Sipati na vagu kakao pa dodati brašno da težina bude 450 g. Dodati redom ostale suve sastojke, a zatim i isjeckan margarin. Gnječiti prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja pa zamjesiti tijesto. Tijesto spakovati u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku najmanje sat, a njduže 3 dana.
2.
radnu površinu obilno posuti brašnom pa istresti tijesto. tijesto razvaljati što tanje jer će keksići prilikom pečenja narasti.
3.
Isjeći malim okruglim kalupom keksiće i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostatke premjesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta.
4.
Peći na 190 stupnjeva desetak minuta. Ostaviti kekse da se ohlade na sobnoj temperatuti.
5.
Pjena
Želatinu namočiti s 4 žl hladne vode.
Pomješati vodu, šećer i med i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu i pustiti neka kuha 5 minuta.
Skinuti s vatre i umješati nabubrenu želatinu.
6.
Umutiti čvrstu pjenu od bjelanjaka, pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati aromu vanilije i mutiti dok ne dobije gustinu šlaga.
7.
Sipati dobijenu pjenu u vrećicu za ukrašavanje torti sa zvjezdastim nastavkom i filovati kekse. Najbolje je špricu staviti na sredinu keksa i istiskati, a pjena će se širiti u krug.
8.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata da se osuše.
9.
Glazura
Na laganoj vatri otopiti čokoladu i ulje.
Ja upotrebljavam gotovu glazuru, jer je jednostavnija za upotrebu. Obična se mora po nekoliko puta podgrijavati da bi ostala tekuća. Ja više volim tamnu glazuru, a vama odvolje.
10.
Tortice složiti na žicu pa prelivati čokoladom ili jednostavno ih umakati u glazuru i odlagati na masni papir.
Gotove kolače ostaviti na sobnoj temperaturi dok se glazura stegne.
uživajte.
http://www.coolinarika.com/
0 komentari