subota, 16. siječnja 2016.
COKO BOMBA TORTA
Ova totrica je nastala miksom dve divne cokoladne torte, nesto oduzeto, nesto dodato ... Reci cu vam samo da ko je god probao bio je odusevljen ... :)
SASTOJCI
Za biskvit
3 kom jaja
120 ml mleka
100 gr secera
60 gr slatkog kakaa (nesquik)
160 gr brasna
60 gr mlevenih ili seckanih badema
20 gr kandita narandze
1/2 kesice praska za pecivo
125 gr maslaca
Za polivanje biskvita :
8 kasika soka od narandze ( moze i fanta )
Za kremu
500 ml slatke pavlake
350 gr cokolade za kuvanje
Za glazuru
150 gr cokolade
70 gr maslaca
5 kockica bele cokolade
PRIPREMA
Pripremite sve sastojke pre pocetka neposredne pripreme torte, maslac i jaja trebaju biti sobne temperature. Pomesajte sve suve sastojke, brasno, kakao, prasak za pecivo.
Umutite secar sa maslacem, postepeno u toku mucenja mikserom dodajite jedno po jedno jaje. Smanjite brzinu mucenja i dodajte naizmenicno suve sastojke i mleko. Potom, iskljucite mikser i rucno silikonskom spatlicom umesajte samlevene ( ili naseckane) bademe i kandite narandze.
Pripremite kalup za tortu, promera fi 28 .
Oblozite dno pek papirom, a stranice premazite sa malo maslaca .Smesu mozete podeliti na pola i peci dve odvojene kore u zagrejanoj rerni ( opcija ventilator) na 180* nekih 10-15 minuta. Proverite cackalicom.Ili izlijte celu smesu u kalup, pecite nekih 25-30 minuta na 180* . Proverite cackalicom. Vreme pecenja je opciono jer ne vazi isto za sve rerne. Ispeceni biskvit ostavite da se malo ohladi i izvadite iz kalupa.
Ako ste pekli jedan biskvit, sacekajte da se skroz ohladi i presecite ga na pola.
Priprema kreme
50 gr slatke pavlake odvojite, trebace vam za prekrivanje zadnjeg sloja biskvita pre glazure.
Ostatak slatke pavlake zakuvajte na sporetu,na blagoj vatri nekih 5-6 minuta, dodajte cokoladu i kuvajte dok se cokolada ne istopi. Pazite da smesa ne prokljuca.
Kada se cokolada skroz otopila, skinite sa sporeta i prekrijte kremu prozirnom folijom, tako sto ce te foliju skroz priljubiti za kremu i ivice serpice u kojoj se krem kuvao. Pustiti da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa je rashladite u frizideru nekih 15-tak minuta.
Ohladjenu kremu umiksajte mikserom, ispocetka ce vam krema biti tecna kao puding i mikasajte dok ne postane skroz cvrsta.
Na tanjir za tortu postavite jednu koru,Natopite je sa 4 kasike soka od narandze. postavite kalup potom nanesite ceo fil. Poklopite sa drugom korom koju cete isto natopiti sa preostalih 4 kasike soka.
Ostavite u frizideru da se biskvit i krema dobro povezu.
U medjuvremenu, umutite onih 50 gr slatke pavlake.
Nakon sat vremena izvadite tortu iz frizedera, skinite obruc i spatlicom ravnom, ili nozem, uravnajte krem sa strane , a preko poslednje kore, premazite ulupanu slatku pavlaku. Potrudite se da vam povrsina bude sto ravnija, kako bi coko glazura bila lepsa . Mozete je i sa strane premazati slatkom pavlakom.
Priprema glazure
Na pari istopite cokoladu i maslac ...Prelijte preko torte uravnajte spatlom ili nozem po vasoj zelji.
Posebno otopite 5 kockica bele cokolade i napravite sare po zelji .
POSLUZIVANJE
Tortu je pozeljno pre sluzenja izvaditi iz frizidera ( najmanje sat vremena), tako ce vam presk biti lepsi. Uzivajte u ovoj coko bombici.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
0 komentari