ponedjeljak, 8. veljače 2016.

Unutrašnji hemoroidi – uzroci, simptomi i lečenje



Unutrašnji hemoroidi – uzroci, simptomi i lečenje 5.00/5 (100.00%) 1 vote
Hemoroidi (šuljevi) su donekle bezazlena bolest savremenog društva. Smatra se da 50 % osoba koje imaju preko 30 godina, imaju iskustvo sa hemoroidima. Hemoroidi nastaju usled slabe fizičke aktivnosti, previše sedenja i nepravilne ishrane. Nastaju onda kada venski krvotok male karlice i stomaka trpi pritisak.

Simptomi hemoroida su peckanje oko analnog otvora, bol, svrab, krvavi feces, sluzavi feces, oticanja, zatvori. Hemoroidi imaju ispupčen izgled, podsećaju na čvoriće, a veličina im može varirati. Postoje dve vrste hemoroida – spoljašnji i unutrašnji. Granica im je tzv. zupčasta linija, koja se nalazi od 1.5-2 cm iznad ivice analnog otvora. Spoljašnji su bezazleniji i brže se leče.


Unutrašnji hemoroidi se lako raskrvave. Njihov osnovni simptom je krvava stolica. Kad god se posumnja na unutrašnje hemoroide, treba isključiti postojanje drugih, ozbiljnijih, bolesti. Veći hemoroidi mogu izazvati sluzav sekret, bol, iritaciju i svrab. Ponekad se javlja naprijatan osećaj punog anusa, iako ste ispraznili creva. Eventualna komplikacija nastaje kada se stvori tromb, što izaziva prejak bol. Postoje 4 različite faze i težine unutrašnjih hemorodida, odnosno 4 stepena prolapsa heoroida.

I stepen prolapsa unutrašnjih hemoroida – otekline na sluzokoži završnog dela debelog creva. Ne vide se spolja. Ovo je najčešći oblik unutrašnjih hemoroida.

II stepen prolapsa unutrašnjih hemoroida – hemoroidi su veći nego hemoroidi I stepena. Mogu visiti izvan analnog otvora, dok ste u toaletu.

III stepen prolapsa hemoroida – Ispadaju iz anusa toliko da ih možete prstom vratiti nazad.

IV stepen prolapsa hemoroida – Ispadaju iz anusa toliko da ih ne možete prstom vratiti nazad.

Lečenje unutrašnjih hemoroida

Adekvatno lečenje unutrašnjih hemoroida je moguće uz pomoć lekara, ali i promene životnog stila. U našoj kulturi hemoroidi su neka vrsta tabua, jer postoje ljudi koje je sramota da odu kod lekara zbog ovog problema. Lečenja na sopstvenu ruku nije dobro, jer može pogoršati stanje. Ponekad, pacijent uopšte nema hemoroide već neku drugu bolest  (lenja creva, tumori), koju je neophodno isključiti kako bi se pristupilo lečenju hemoroida.

Postoje brojne kreme, čepići i masti koji ublažavaju simptome, ali ih ne leče. Najneophodnije je promeniti način ishrane.

Hirurško lečenje hemoroida – hemoroidektomija (uklanjanje), skleroterapija (ubrizgavanje sredstva koje zatvara krvni sud),  elastične ligature (postavlja se ligatura oko hemoroida), thd metoda (operacija zaustavljanja dotoka krvi u hemoroide).

Prirodno lečenje unutrašnjih hemoroida

Dokazano je da ishrana bogata vlaknima utiče na smanjenje hemoroida. Dakle, neophodno je jesti zeleno povrće, poput boranije, tikvica, brokolija, zelene paprike, zelene salate, ali i integralne zitarice, smeđi pirinač. Takođe, ne zaboravite ni dovoljan unos vode, neophodne da se  održi hidratacija organizma. Izbegavajte kafu, alkohol, suhomesnato, so, belo brašno, keks, peciva, kolače i crni čaj.

Recepti za lečenje unutrašnjih hemoroida:

Čuvarkuća, limun i med – napitak protiv hemoroida. Dobro operite limun pa ga naseckajte na kriške. S obzirom na to da se za pripremu ovog recepta koristi i limunova kora, savetuje se kupovina organskog limuna ili potapanje neorganskog limuna u rastvor vode i sode bikarbone, na 20 minuta. Zatim, naseckanom limunu dodajte sok, prethodno pripremljen od vode i 300 gr listova čuvarkuće. Nakon što malo odstoji, tečnost procediti, pa dodati 750 gr livadskog meda. Napitak držitati u frižideru i piti ga na prazan želudac svakog jutra, dva meseca.

Kupka protiv unutrašnjih hemoroida (sedeća). Za pripravljanje kupke za lečenje hemoroida potrebno je pripremiti: pola šake listova oraha, pola šake listova hamamelisa, pola šake kore bresta, pola šake kore hrasta, pola šake cvetova kamilice i 10-15 l tople vode. Biljke usitniti pa izmešati. Zatim ih preliti sa 2 l ključale vode. Nakon što odstoje 15 minuta, procediti ih. Dobijenu tečnost spojiti sa preostalim litrima vode. Sedeti u napravljenoj kupki 15 minuta dnevno.

Čaj od sušenih bobica borovnice. Za pripremu čaja od bobica borovnice biće vam potrebna 1 kašičica suvih bobica borovnice i 2½ dcl hladne vode. Bobice izgnječite, pa ih prelijte vodom, a zatim kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Nakon što procedite, ohlađeni čaj pijte bez šećera 3 puta na dan.

Štap od krompira. Ogulite krompir i isecite tako da izgleda kao štapić. Zamočite krompirov štapić u ulje od kantariona (ili maslinovo ulje, ulje od ricinusa), pa ga gurnite u anus. Štapić ne vadite sami, ispašće u toku pražnjenja creva.

Zamrznuti štapići od krompira. Ogulite krompir i iseckajte ga na štapiće. Štapiće zamrznite, pa ih koristite jednom dnevno, tako što po jedan zamrznuti štapić stavite u rektum i ne vadite ga dok sam ne ispadne, prilikom pražnjenja creva.

Rasol od kupusa. Rasol pijte nekoliko puta dnevno.

Napitak od mušmula. 40 listova mušmule stavite u 1 l vode i kuvajte na tihoj vatri. Kada se napitak ugreje, procedite ga, sipajte u flaše i stavite u frižider. Pijte 40 dana svako jutro. Doza: čašica za rakiju.

Čaj od đumbira. Čaj pripremite tako što 1 kašiku narendanog đumbira prelijete sa 250 ml proključale vode, pa ostavite da odstoji 10-ak minuta.

Kuvana banana. Jedna kuvana banana dnevno olakšava pražnjenje creva.

Lan i kumin. Semenke ove dve biljke pogoduju lečenju šuljeva. Potrebno je jesti po 2 kašičice dnevno razmućene u vodi. Lan i kuminu je neophodno prvobitno samleti u prah.

1 komentar: