petak, 8. travnja 2016.
TELEĆE PEČENJE
Ovo je klasičan recept za teleće pečenje iz rerne.Pečem ga u pekaču i nama je uvijek naj.....Uz ovo pečenje najbolji prilog je krompir, razno povrće..........
Sastojci
1 kg teletine( od vrata-plećke)
sol
1/2 dl ulja(zagrijanog)
UMAK:
1 kašika Glatkog brašna
1 dl vode
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Priprema
1.
Teleće pečenje uvijek pečem u komadu.Teletinu oprati, dobro posušiti, osoliti i pouljiti .Najbolje je ostaviti meso u frižider preko noći da odstoji, ali može se i odmah peći.Zagrijati ulje i spustiti meso da se zapeče sa svih strana, da se zatvore pore .
2.
Meso pečem u pekaču na 220 C, meso se povremeno treba okretati i zalijevati sa vlastitim sokom, dodavati toplu vodu najviše po 1 dl.Možemo dodati krompir da se peće sa mesomukoliko želimo.Obicno se meso peče vremenski onoliko koliko pečemo kilograma.Kada je meso dobilo onu finu rumenu boju gotovo je.Izvaditi ga na oval i pokriti do upotrebe.Na masmoći koja je ostala od mesa napraviti umak od 1 kašike brašna i 1 dl vode.
Posluživanje
Umak poslužiti uz meso.Kao prilog mesu dodati pečeni krompir, ili povrće,uz sezonsku salatu.
0 komentari