subota, 16. travnja 2016.

MNOGI OVO RADE A STRUČNJACI UPOZORAVAJU: OVO NIKAKO NE TREBA DA PIJETE UJUTRO!

4123423d

Ovo rade mnogi od nas, ali stručnjaci su upozorili da ta navika može biti jako opasna.

Ukoliko vam ostane čaša vode na stočiću tokom noći, nemojte je sjutradan piti, bolje je prospite, tako ćete učiniti sebi uslugu. Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje. Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen-dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kisjelinu, što znači da voda na vazduhu mijenja hemijski sastav.


 


Kad karbonska kisjelina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja ukus. Sljedeći put kada se uhvatite za čašu vode koja je ostala od sinoć na vašem stolu, sjetite se da je bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislite da li da je popijete.

- See more at: http://www.narodnamedicina.info/index.php/2016/04/15/mnogi-ovo-rade-a-strucnjaci-upozoravaju-ovo-nikako-ne-treba-da-pijete-ujutro/#sthash.D4fHXEEw.dpuf

0 komentari