četvrtak, 24. ožujka 2016.

Đumbir med i limun za mršavljenje i zdravlje



Ako znate da su još antički pomorci koristili limun kako bi dezinfikovali vodu i osnažili svoje zdravlje ili, pak da je limun od davnina korišćen u slučajevima prehlade ili različitih oboljenja, onda je sasvim jasno zbog čega se preporučuje što češće koristiti u ishrani ovo lekovito voće. Opšte je poznato da ovo voće kiselkastog ukusa u sebi sadrži visok stepen vitamina C, koji je najbolje sredstvo u borbi protiv virusa i bakterija, a kao takav je jedno od najboljih sredstava za jačanje imuniteta. Uz vitamin C, plod limuna sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, a između ostalih i : kalijum, kalcijum i magnezijum.

Kada je u pitanju pčelinji proizvod koga danas poznajemo kao med, smatra se da su za njegova lekovita svojstva znali mnogi antički narodi, a na prvom mestu Vavilonci, uzevši u obzir da postoje materijalni zapisi o medu pisani klinastim pismom, koje su koristili Sumeri i Vavilonci. Poznato je i da je med korišćen tokom procesa balsamovanja u drevnom Egiptu, dok su ga Stari Grci koristili kao dar bogovima, a verovali su i da je piće koje su koristili bogovi na Olimpu sadržalo upravo med. Danas znamo da se u medu nalaze brojne hranljive materije, te vitamini B i E grupe. Zato se med preporučuje kao izuzetno dobro sredstvo za podizanje imuniteta, ali i kao odličan saveznik u borbi protiv mnogih oboljenja.

Biljka koja, nažalost još uvek nije u velikoj meri zastupljena u svakodnevnoj ishrani našeg naroda, iako ima mnoga blagotvorna svojstva vodi poreklo iz Kine. Đumbir se mahom koristi kao začin, iako je dobro poznato da ima brojna lekovita svojstva, a kao osnovno se najčešće navodi da poboljšava odbrambene snage organizma, te da je odlično sredstvo u borbi protiv prehlade i da vrlo brzo reguliše varenje. No, to su samo neka od lekovitih svojstava ove zanimljive biljke.

Sada kada posedujete sve ove informacije, verujem da vam je mnogo jasnije zbog čega se često može čuti da ih treba unositi zajedno. Nekada su se medom i limunom lečile prehlade i mnoge druge tegobe, a od kada je u našu kuhinju stigao i đumbir gotovo svakodnevno se pojavljuju novi recepti od ove tri namirnice, koji otklanjaju mnoge tegobe.
Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste da se đumbir, med i limun koriste i kao odlično sredstvo za mršavljenje, a da najbolje deluju u slučajevima kada je potrebno otarasati se sala koje je nagomilano na stomaku i bedrima, što će verovatno oduševiti mnoge pripadnice lepšeg pola.

Imajte na umu da postoje brojni recepti za korišćenje đumbira, meda i limuna za mršavljenje. Na vama je da odabere onaj koji vam najviše odgovara.

Najčešći recept podrazumeva da se priprema napitak od svežeg korena đumbira, koji narendate na sitno rende, soka od pola limuna, kašičice meda i čaše vode. Jednostavno, izmešajte sve ove sastojke i popijte ujutru ovaj napitak.
Ukoliko, pak želite da koristite čaj od đumbira za mršavljenje, imajte na umu da se i za pripremu čaja koristi koren svežeg đumbira, koji ne treba da bude naročito veliki. Čaj se priprema vrlo lako : oljuštite đumbir, iseckajte ga na kolutove i nalijte sa dva litra vode. Kada voda provri, kuvajte još 20 – ak minuta. Nakon što se čaj prohladi, dodajte meda i limuna, po ukusu i pijte po pola šolje pre jela. Ne zaboravite da je đumbir odlično sredstvo protiv nadutosti stomaka, koje vrlo uspešno reguliše varenje, što će nesumnjivo dovesti i do gubitka telesne težine.

Postoji joše jedan recept, koji se često sreće. Za njega vam je potreban jedan manji komad korena đumbira, 300 gr prirodnog meda i 3 cela limuna. I on se, kao i prethodni priprema vrlo jednostavno : oljuštite limun i đumbir, pa ih izmiksajte u blenderu. Dodajte med i sve zajedno dobro izmešajte. Dobijenu smesu sipajte u teglu i držite u frižideru, a koristite 1 do 2 kašičice u toku dana. Kao i za sve recepte u kojima se koristi med i ovde je vrlo važno da ni u kom slučaju ne koristite metalnu kašičicu kada uzimate ovu smesu. Najbolje je koristiti drvenu ili plastičnu.

0 komentari