utorak, 15. ožujka 2016.

SVECANI ROLAT! JAKO DEKORATIVAN,UKUSAN,IZDASAN I BOGAT SVOJIM UKUSOM,OVAJ ROLAT CE ODUSEVITI VASE GOSTE A I VAS.

SVECANI ROLAT! JAKO DEKORATIVAN,UKUSAN,IZDASAN I BOGAT SVOJIM UKUSOM,OVAJ ROLAT CE ODUSEVITI VASE GOSTE A I VAS.

Voce mozete kombinovati kakvo zelite… Ovo moze biti i kao torta jer je bas visok rolat i jako lepo se reze.

Sastojci
Biskvit:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika mekog brasna.
Fil:
2 zumanceta
5 dl. mleka
2 vanilin secera
4 kasike secera
50 g. gustina(skroba)
3 kasike mekog brasna
150 g. maslaca
100 g. secera u prahu.
Voce:
2 banane
100-150 g. jagoda,borovnica,malina(po zelji,a u originalnon receptu idu 2 kivija).
Preliv:
50 g. cokolade za kuvanje
1/2 kasicice ulja.

Priprema
1.
Rernu zagrejte na 180 C.
Za biskvit,umutite mikserom jaja sa secerom(na najjacoj brzini na mikseru),i kada se volumen poveca i secer istopi dodajte brasno.Sve lagano promesajte(ja to radim mikserom na najmanjoj brzini).
Pleh od rerne podmazite sa uljem,pospite sa brasnom i izlijte masu i pecite 15 min.dok nebude zlatno-braon boje.Pecen biskvit ohladite.
2.
Za fil,4,5dl.mleka stavite da se kuva.Posebno u jednoj posudi umutite zumanca(mikserom)secer,van.secer,gustin i brasno uz dodatak 0,5dl.mleka.
Kada mleko na sporetu provri,sipajte masu,i brzo mesajte zicom dok se ne zgusne,svega par min.Krema ce vam biti gusta.Ohladite dobro.
Maslac penasto umutite sa sec.u prahu i spojite sa ohladjenim filom i sve dobro umutite da dobijete finu,glatku kremu.
3.
Biskvit preseci na 3 jednaka dela.
Jedan deo stavite u kalup za srneca ledja (po potrebi ga malo skratiti da vam taman bude u kalupu),i premazati ga sa polovinom fila.
4.
Banane ocistite,i poredjajte ih uzduz po filu i malo utisnuti.Krema koja se podigne izmedju banana malo je zagladite lopaticom.

5.
Preko stavite drugi deo kore(biskvita)i premazati preostalim filom (koji ce vam biti iznad kalupa ali nema veze jer je krema jako cvrsta,i tako mora).

6.
Poredjati ociscen kivi ili jagode,maline,borovnice(svaku vockicu malo “utisnite,zabodite”u kremu),i poklopite sa trecim delom kore.

7.
Kolac dobro ohladite(najbolje preko noci)da se stegne.Izvrnite ga na tacnu za sluzenje i preliti cokoladnim prelivom koji ste otopili na pari.

Posluživanje
Kao sto sam rekla rolat je jako izdasn,visok,kao torta.Mozete preko staviti slag.
U fil mozete dodati neku aromu tipa ruma,narandze,limuna…
U fil mozete smanjiti secer u prahu ako vam je preslatko,mada mislim da nije.
Kao sto sam navela u originalu ide kivi(ja nisam imala trenutno)ali mozete dodati i dr.voce,ali banane nemojte mjenjati one moraju ici,mozete ih preseci uzduz svaku na pola pa staviti na fil.

Biskvit korigujte da Vam stane u kalup a one ostatke popapajte:-)))

0 komentari