subota, 19. ožujka 2016.

JEDNOSTAVNA USKRSNA POGAČA I TAKO LEPA




Testo sam prekrila najlon folijom i stavila u zagrejanoj pecnici na 50 stepeni da brze nadoge i ... evo kako sam napravila jednostavnu a lepu pogacu. Bila sam prijatno iznenagena kako je ispala. Korica hrskava a unutra mekana ko pamuk. Svima se dopala...a ja... presrecna...
Sastojci
1kg brasna
400ml toplog mleka
1kocka svezeg kvasca
100ml ulja

 
2 jaja + 1 jaje za premazivanje
2kasicice secera
3kasicice soli-ramne
200gr margarina za premazivanje
sezam za posipanje

Priprema
1.
Od navedenih namirnica i nadoslig kvasca umesimo mekano glatko testo. Kad testo nadoge prebacimo ga na radnu plocu i podelimo ga na pola.
2.
Jednu polovinu testa rasucemo u pravougaonu koru /vise u duzini/ i premazemo je sa pola potrebnog margarina. Isto uradimo i sa drugom polovinom testa.

3.
Premazene kore margarinom uvijemo u dugacke rolate.

 
4.
Rolate jos malo zarolamo da dobijemo na duzini, stavimo ih jedan do drugoga i pocemo ih brebacivati jedan preko drugoga /kao na slici/ sve do kraja.

5.
Uvijene rolate uvijemo u krug /kao na slici/

6.
Od uvijene rolate oformimo pogacu. Krajeve uvijenih rolata podvijemo ispod pogace.

7.
Dobijenu pogacu jednim potezom, obema rukama prebacimo u okrugloj tavi sa pek papirom.
8.
Pogacu odma premazemo umucenim jajetom.

9.
Da pogaca bude interesantnija makazom sam zarezala  svaki delic /kao na slici, dublji zarez/

10.
Ovako izgleda zasecena pogaca.

11.
Pogacu pospemo sezamom i ostavimo pogacu da nadoge.

12.
Nadosla pogaca.

13.
Pogacu pecemo na 180stepeni i kad se zapece i malo zarumeni prekrijemo je odozgo hartijom da ne izgori i produzimo sa pecenjem. Pecemo otprilike 40-45min.


0 komentari