petak, 18. ožujka 2016.

FLEKICA TORTA



Osim što je bilo ime jednog mačka, sad je i ime jednog fantastičnog kolača sa biskvitom od bjelanjaka i kuhanom kremom od žumanjaka. Jednostavno a jako fino i nadasve vizualno prekrasno.

SASTOJCI
Biskvit
•  400 grama bjelanjaka (meni je to bilo 10 manjih jaja)
•   prstohvat soli
•  250 grama šećera
•  120 grama rastopljenog maslaca ili margarina



•  100 ml mlijeka
•  350 grama glatkog brašna
•  1 vrećica praška za pecivo
•  1 žlica kakaa
•  1 vrećica vanili šećera

Krema od vanilije
•  3 žumanjka
•  100 grama šećera
•  3 žlice brašna
•  300 ml mlijeka
•  1 vrećica želatine u prahu
•  150 ml vrhnja za šlag



PRIPREMA
Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte ostale sastojke po malo mješajući žlicom.
U veliki protvan od pećnice stavite pek papir. Od smjese ostavite 4 žlice sa strane za flekice.
Stavite bijelu smjesu na pek papir i poravnajte.
U četiri žlice bijele smjese dodajte žlicu kakaa i promješajte da se izjednači.
Žlicom pobacajte flekice po bijelom tijestu. Pecite na 170 stupnjeva oko 30-40 min. Probajte iglom da li je pečeno.
Za kremu jedan dio mlijeka stavite u posudu i dodajte šećer pa zagrijte dok ne zakuha a šećer se ne otopi. Žumanjke pomješajte sa brašnom i drugom polovicom mlijeka pa zakuhajte u mlijeku. U ohlađeno dodajte istučeni šlag. Želatinu namočite u 4 žlice vode pa kad nabubri zagrijte ali pazite da vam ne zakuha, dodajte ju u kremu mješajući. Tijesto podjelite na dva dijela.
Stavite prvi dio, pa razmažite kremu te ju poklopite drugim dijelom. Dobro ohladite.

Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari