Sastojci
Tjesto
600g brasna
1 kasika secera
1/2 cajne kasike soli
1 kasika instant kvasca
1 cajna kasika prasak za pecivo
200g putera
4 zumanca
1/2 solje (125ml) mlijeka
Nadjev
4 bjelanca
1/2 solje(100g) secera
250g mljevenih oraha
Glazura
100g cokolade
3 kasike ulja
Priprema
1.
Sastaviti brasno, kvasac, prasak za pecivo, secer i so (prosijati ili jednostavno pomjesati sa zicom za mucenje kolaca). Dodati puter i izmrviti ga u brasnu a zatim dodati zumanca i na kraju toplo mlijeko. Zamjesiti tjesto, formirati loptu, vratiti u zdjelu, prekriti i ostaviti da odmori 15tak minuta. Dok se tjesto odmara pripremiti nadjev. Mutiti bjelanca dok ne zapjene, dodati secer i nastaviti mutiti dok ne postane cvrst snijeg. Dodati orahe i izmjesati lagano kasikom.
Podijeliti tjesto na cetiri jednaka dijela. Pleh velicine 30×22 namazati malo puterom. Razvuci prvi dio tjesta do velicine pleha. Mozete koristiti papir za pecenje za razvlacenje tjesta da bude lakse prebaciti u pleh. Staviti prvi dio u pleh, povuci papir (ako koristite); otkinuti visak tjesta ili ako nije dovoljno veliko da prekrije pleh onda prstima pritiskati dok nije odgovarajuca velicina. Namazati jednu trecinu dzema a zatim i jednu trecinu smjese sa orasima. Ponoviti sa drugom i trecom korom. Na kraju prekriti sa cetrvrtom korom, izbockati je malo sa viljuskom i peci na 180C 3o minuta ili dok ne porumeni.
2.
Glazura: Istopiti cokoladu sa uljem (ja koristim mikorvalnu). Hladan kolac preliti sa glazurom.
0 komentari