petak, 19. veljače 2016.

SARMA



Sarma... na ovaj nacin je priprema moja mama .....tako je i ja pripremam i super mi je !

SASTOJCI
500g fasiranog mesa
200g rize
1glavica crnog luka i kasika putera,
1glavica kiselog kupusa
pola rendane mrkve
zacini: vegeta, so, crni biber, aleva paprika, persun, 1 kasika ulja


 

Zaprska:
1kasika putera
1kasika brasna
200ml paradajza (tecnog)
200ml vode
zacini: so,vegeta,biber, bosiljak, persuna ....


 

PRIPREMA
1. U tavi sa kasikom putera istopljenog dodati isjeckanu glavicu crnog luka.
Pa dodati opranu rizu da se sve zajedno proprzi dok riza bude staklenaste boje.

2. U vanglu sa fasiranim mesom i ostalim sastojcima dodati preprzenu rizu i luk ,pa umjesati sve zajedno i kasiku ulja.

3. Pripremiti listove kupusa ..odvojiti jedan po jedan list kupusa pa filovati sarme .

4. Motati ih lijepo da se ne bi kasnije rasturile.

5. Redati gotove sarme u posudi i nekoliko parcica suhog mesa.
Preliti ih vodom poklopiti poklopcem i staviti u pecnicu da se krckaju 3-4 saata na nizoj temeperaturi 140°

6. Pri kraju kad budu gotove napraviti zaprsku :
U tavu staviti kasiku putera i kasiku brasna da se proprzi .

7. Zatim dodati paradajz i vodu i ostale zacine malo prokuhati.

8. Izvaditi posudu sa sarmama iz pecnice pa preliti sa zaprskom .

9. Vratiti posudu u pecnicu jos nekih 20 minuta da krcka .

Posluživanje
Prijatno !!!

Izvor: coolinarika.com

0 komentari