četvrtak, 25. veljače 2016.

BANANKO ŠNITE




SASTOJCI
Biskvit tamni
4 žumanjka
12 žlica (120 g) šećera
10 žlica vrele vode
9 žlica(150 g) brašna
3 žlice (50 g) prosijanog gorkog kakaa
1/2 paketića praška za pecivo (3,5 g)
4 bjelanjka (snijeg)


 
Biskvit svijetli
2 žumanjka
6 žlica (60 g) šećera
5 žlica vrele vode
6 žlica (100g) brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)

Preljev i namaz za biskvite
2 dcl nekog voćnog čaja
3-4 žlice ruma
oko 100 g nekog kiselkastog džema(šljive, aronija)

Bijela krema
1/2 l mlijeka
4-5 žlica rižinog brašna
150 g maslaca
1oo g šećera
1 limun (sok i korica)
250 g Bananka (2 vrećice)


 
Glazura
100 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl mlijeka
grudica maslaca

PRIPREMA
Priprema  tamnog biskvita:
Istući bjelanjke u čvrst snijeg.
Žumanjke dobro istući s šećerom dok ne postanu pjenasti , tada  postepeno dodavati vrelu vodu,žlicu po žlicu.
Dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna s praškom za pecivo i kakaom .Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka . Peći u dvije kore ili možete odjednom , pa prerezati , kako vam je lakše.

Staviti peći oko 15 minuta na 160°c .
Dok se peče tamni biskvit, na isti način pripremite i žuti biskvit.
Žuti biskvit staviti peći oko 8-10 minuta (jer je tanji ) i ne treba ga prerezati.
Pustiti biskvite da se hlade.

Pripremiti kremu kao da kuhate puding. Ugrijte mlijeko, od ukupne količine oduzmite nekoliko žlica mlijeka da dobro umutite rižino brašno i šećer, te ukuhajte u vrelo mlijeko. Kad se zgusne , maknite s vatre , umiješajte maslac koji će se lijepo otopiti,te limunov sok i koricu.
Neka vas ne brine što je mekano, krema se stisne u kalupu , kad se ohladi.

Slaganje kolača
Na dno kalupa stavite tamnu koru.Natopite je pomoću žlice preljevom čaja i ruma. Neka ne bude premokro, jer će postati gnjecavo i nećete moći razmazati džem.

Na tamnu koru namažite džem. Ja sam koristila pečeni domaći džem od šljiva bez dodanog šećera, a bilo bi jako fino i s aronijom.
Slijedeći sloj je bijela krema- pola količine.
U nju posložite i utisnite bananko u komadu.

Na sloj  kreme s banankom , položite žuti biskvit,te i  njega lijepo namočite preljevom.

Slijedeći je sloj opet džem , pa ostatak bijele kreme.Na kraju završite s drugim tamnim biskvitom.I njega obilno natopite , pospremite kolač u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi.

Glazuru pripremite tako, da u mlijeku otopite čokoladu, dodajte grudicu maslaca ili 1-2 žlice ulja i tako tekuće izlijte na vrh ohlađenog kolača.
Neka glazura ostane mekša, ljepše će se rezati.  Ukrasite po želji, ja sam je samo "počešljala " posebnom špatulicom.
Pustite da se stisne , onda skinite obruč i režite.

POSLUZIVANJE
Uživajte u poznatom okusu bananka i mekanog i mirisnog biskvita....uz čaj i obitelj!
Dimenzije kalupa u kojem sam slagala biskvit su: 30x25 cm, visina kolača je 8cm.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari