Neverovatno, ali pali - krvarenje iz nosa, duboke posekotine zaustaviti se mogu pomoću mlevene paprike!
Stavite li malo mlevene (domaće) paprike na ogrebotinu ili dublju posekotinu, ona će zaustaviti krvarenje. Dodatna zanimljivost - to vas neće peći! Štaviše, paprika će omogućiti sigurno zarastanje, a nakon svega neće ostati ni ožiljak. Reč je o "receptu" narodne medicine koji se od usta do usta sačuvao od davnina do danas. Imate li kakve unutrašnje ranice, popijte malo mlevene paprike razmućene u čaši vode - pomoći će u vrlo kratkom vremenu.
Iskustvo kaže da je mlevenu papriku bolje otopiti u čaši vruće vode i popiti je što brže. Bez obzira na to da li je reč o unutrašnjem ili spoljašnjem krvarenju, oralna upotreba mlevene paprike u vrućoj vodi ekspresno pomaže.
Mlevena je paprika bogata alkaloidima kapsaicin. Obiluje i vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima koji daju ljutinu njenim antioksidantnim sposobnostima.
Osim zaustavljanja krvarenja, mlevena paprika radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše nerve koji šalju signale za bol pa tako, jednostavnim rečnikom, ublažava bol. Pomaže kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata i drugih bolova.
Ogrebotine možete lečiti i medom!
Takođe, mlevena paprika razbija ugruške u krvi, pomaže u smanjenju ateroskleroze, sprečava činioce koji su doveli do oblikovanja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara. Osim toga, paprika je odlična u borbi protiv crevnih bolesti. Stimuliše creva i pomaže u eliminisanju toksina iz tela.
Izvor: Centar zdravlja
0 komentari