petak, 1. travnja 2016.



Plesala sam sa dva muškarca na svojoj svadbi. Jedan od njih je moj muž, a drugi je bivši.



Moj muž ne zna da je to bivši dečko, slagala sam ga da je brat (dalja familija).



 kad mi se muž napio ja sam se krenusla sa bivšim, a sa mužem posle dva dana nakon svadbe. Prošlo dve godine još ništa ne zna


Ovo je dobra vijest za ljude koji se bave ekcem – može se leči sa sastojkom već imate kod kuće. Tretman je brz i efikasan.

U octene, jabučna i mliječne kiseline u jabukovog sirćeta imaju antibakterijska i anti-gljivične svojstva koja se može boriti protiv infekcija i liječenje suhe kože, upale i svrab. Osim toga, ACV je odličan izvor beta-karotena koji može poboljšati obnavljanje ćelija.

Pored toga, ACV sadrži mnogo vitamina i minerala, kao što su kalij, pektin, natrij, magnezij, željezo, kalcij, fosfor, i sumpora. Oni mogu ojačati imunološki sistem i liječenje kožnih oboljenja. Vlakana u ACV može ukloniti toksine koji pokreću stanje.

Ostali dobri razlozi za pranje lice sa ACV:

ACV može pomladiti kožu i može se koristiti kao običan pranje lica. Ali, ne bi trebalo da koristi nerazrijeđen ACV na lice. Dakle, pripremite mješavinu od 50% octa i 50% vode. Prvo, pokušajte mješavina na male tačke na koži kako bi bili sigurni da niste osjetljivi na to.

To je razlog zašto vam je potrebno oprati lice sa jabučni ocat:

Smanjuje staračkih pjega
Alfa hidroksilne kiseline u ACV ukloniti mrtve stanice kože i stimuliše obnovu kože. Nanesite natopljen pamuk loptu u ACV na staračke pege i operite ga hladnom vodom nakon sat vremena. Do ovog procesa dva puta dnevno za 6 tjedana, a rezultati će vas zadiviti.

Borbe akne, bubuljice, i fleka
ACV ima anti-gljivične i antibakterijska svojstva koja smanjuju i spriječiti akne, bubuljice, i mrlje na licu.

Balansira pH kože
To sprečava kožu postane previše masnu ili previše suho.

bori se protiv bora
Razrijeđenom ACV uklanja sve linije i bore sa lica. To će postati glatka poput svile i podmlađena.

uklanja toksine
Ako redovno koristi ACV, to će ukloniti sve toksine iz vašeg lica i spriječiti probleme u budućnosti.

Kako koristiti Jabukovo sirće za ekcem?

To su najefikasniji način da se to učini, kao i mnogi drugi:

1. Jabukovo sirće pomiješana s vodom

Potrebne sastojci:

2 kašičice ACV
1 čašu vode
3 pamučne loptice
U malom zdjelu dodajte vodu i ACV. Zatim, potopite pamuka loptice u to i primijeniti ih na svom licu. Da li ovaj metod dok se stanje potčinjava.

Ako imate osjetljivu kožu, kombinovati 1 kašičicu ACV i pola šolje vode.

2. Jabukovo sirće Bath

Potrebne sastojci:

½ cup ACV
Bilo ovlaživač
Nakon što dodate ACV u kadu, potopiti u to za 15 minuta. Zatim, Pet suha i nanesite hidratantnu kremu. Učinite to svaki dan ako želite odlične rezultate. Također, možete dodati kokosovo ulje u kadi.

3. Konzumirajte Jabukovo sirće Oralno

Potrebne sastojci:

1 kašičica jabukovog sirćeta
1 čašu vode
Pomiješajte ove sastojke i troše mješavina 2-3 puta dnevno da bismo poboljšali imunitet i oslobađa stanja kože poput ekcema.

4. ACV i sodu bikarbonu

Potrebne sastojci:

2 kašičice ACV
4 kašičice sode bikarbone
1 čašu vode
1 žličica meda (opcionalno)
Nanesite AC i sodu bikarbonu u vodu i dobro promiješajte. Pijte ovaj preparata svaki dan dok ne primijetiti poboljšanja. Osim toga, možete dodati med za poboljšanje okusa.

5. ACV i med

To je snažan i ljekovite kombinacije. Ona ublažava upale i iritacije na ugroženom području, dok je antibakterijska svojstva sastojaka može uništiti prisutne bakterije.

Potrebne sastojci:

2 kašičice ACV
1 žličica meda
1 čašu vode
Mix ACV i med u vodi, i dobro promiješati dok se med rastopi. Troše mješavina 3 puta dnevno uz obroke sve dok se stanje ne riješi.



Ako volite ovakve pite, svakako vam ju preporučam, oduševit će vas!
SASTOJCI
– 500g kore za savijače
– 1 srednja glavica crvenog luka
– 500g mlj. mesa po izboru
– 3 srednja krumpira
– začini po ukusu sol, vegeta, biber




PRELJEV
– 3 jaja
– 1 dc ulja
– 1 čvrsti jogurt
– 2 dc mineralne vode
– 1 žličica soli

PRIPREMA
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola.



Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
ZALJEV
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Dobar tek vam želim !



Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka
10 dkg šećera
2 vanil pudinga



2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šećer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šećera u prahu
I JOŠ…
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg čokolade za kuhanje
1 šlag

Priprema
1.
LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
2.
BISKVIT
bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu.
3.
KREMA
uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4.
margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu.
5.
ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
6.
NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7.
KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.



Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8.
SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9.
REDOSLJED SLAGANJA:
10.
1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.čokoladna krema
7.šlag
Posluživanje
skuhajte dobru kavu i uživajte!
p.s. Često dobijam pitanja da li može fondant masa preko ove torte, evo pod jednim komentarom je to donekle objašnjeno. Osobno nemam iskustva, ali shvatila sam da bi na vrh trebalo stavit još jedan biskvit, pa onda oblagat fondanom, ratlukmasom i sl.
BRZI SLADOLED

Sladoled bez jaja, brzo se sprema a ukus mu je odličan :)
Sastojci
500 ml slatke mlečne pavlake
100 g šećera u prahu
200 ml
kisele pavlake s 20% mm



200 g mlečne čokolade

Priprema
1.
Pavlaku dobro rashladiti u frižideru, istresti sadržaj u duboku posudu za mućenje i mikserom umutiti do čvrstog šlaga. Dodati šečer i kiselu pavlaku i samo kratko umutiti da se sve sjedini, a da vam šlag ostane čvrst.
Preteranim mućenjem možete dobiti buter!
Čokoladu otopiti na pari, malo prohladiti i sjediniti sa šlagom.



Sladoled razliti u dublju širu posudu i staviti u zamrzivač. Povremeno promešati da se lepo zaledi celom površinom.
2.
Od ove smese možete praviti sladoled po želji: voćni, rum, lešnik, vanila i dr.
Kod nas je čokoladni jer ga najviše volimo.
3.
Koristila sam Imlekovu kravica pavlaku koja je bez šećera i zato sam stavila 100 g šećera u prahu.
Ako je vaša pavlaka zasladjena, nakon dodatka kisele pavlake probajte umućenu pavlaku i po želji došećerite.
Posluživanje

Poslužiti sladoled u kornetu ili posudi i uživati :)
Banane u kokosu

Banane u kokosu Jednostavno,brzo i ukuso......
Sastojci
  banana


 
vrhnje za slag ili vec gotovi umuceni slag iz casice
  kokos
Priprema



Umutiti vrhnje u slag,premazati bananu slagom i uvalhati u kokos.Narezati na kolutice i posluziti.
Izvor:  www.coolinarika.com


Ovaj slasno ukusni kolač je deo klasične italijanske kuhinje poslastica koju je veoma lako napraviti. Evo šta vam je sve neophodno za ovaj brzinski osvežavajući kolač.
Potrebno:
200ml mleka
200ml slatke pavlake
5g želatina u prahu
1/4 (50g) šolje šećera



1 kašičica ekstrakta vanile
Sos od jagoda:
450g svežih jagoda
2 kašike vode
1/3 šolje (70g) šećera

Priprema:
Rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da se rastopi jedno 5 do 10 minuta. U međuvremenu, u posudi srednje veličine, sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i kuvajte na srednje umerenoj temperaturi, vodeći računa da smesa ne prokuva (nikako). Kada se šećer rastopi, sklonite posudu sa ringle i umešajte ekstrakt vanile i sačekajte jedno 5 minuta pre nego što dodate želatin.
Po dodavanju želatina, lagano mešajte smesu dok se on dobro ne rastopi, a zatim je prespite u unapred pripremljene činije ili čaše i odložite u frižider dok se dobro ne stegne, 4h do preko noći.



Za sos od jagoda, potrebno je da jagode očistite, operete i dobro iscedite. Potom ih isecite na četvrtine i stavite u manju šerpu, pa ih prelijte vodom i šećerom. Kuvajte dok ne provri i odmah sklonite sa ringle.
Ovakve jagode prespite u blender ili umiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete smesu nalik na pastu ili sos, a zatim sve procedite kroz cediljku (da uklonite semenke); pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Pre samog služenja, sos od jagoda prelijte preko panakote (smese od mleka) i poslužite. Kao dresing, možete dodati po jednu svežu jagodu, a ako ste baš vešte, panakotu sipajte u iskrivljene čaše i tako zaledite – efekat je sjajan!