utorak, 1. ožujka 2016.

Mama_iaoko_ne_znam_zasto_si_me_pre_17godina_ostavila.jpg

Mama, iako ne znam zašto si me pre 17 godina ostavila umotanu u rozu dekicu na pragu od doma kao da sam otpad, ja te i dalje volim najviše na svetu, svake noći te zamišljam i maštam da te vidim.


Za svaki 8.mart ti obavezno kupim cvet koji naravno posle završi u smeću. Verujem da si mnogo lepa, meni najlepša. Zanima me gde si, jesi dobro, imaš li porodicu, još dece? Mama, zašto me nikad nisi potražila? Setiš li me se? Kako se osećaš tad? Pored svega, ne dam nikom da te blati i priča o tebi loše, moja si dama, moja svetla strana, volim te mama!
Zapravo, ovaj liječnik je imao pacijenta čija je bol bila tolika da je morao puzajući doći do ljekara.

1

Išijas je termin koji se koristi za opisivanje bol koja počinje u donjem dijelu leđa i nastavlja niz stražnjicu, a zatim u bedro, potkoljenica i stopala, piše Narodnamedicina.

Ovi simptomi mogu se dogoditi kao rezultat komprimiranog ili stegnutog živca u donjem dijelu leđa, što dovodi do osjećaja boli, slabost i gubitak osjeta u nozi.


Kako liječiti išijas?

Trebate isitniti bijeli luk dоbrо, potom zаgriјati mlijеkо pa ostaviti da se kuhа par minutа, neka prоklјučа, potom zаslаditе mеdоm.
Pijte 2dl оvоg napitka svаki dаn.




Sastojci za testo:
- 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa
- 2 dl kisele pavlake
- 160 gr masti
- 3 kašike šećera



- prstohvat soli
I još:
- pekmez za filovanje, malo gušći
- prah šećer za posipanje pečenih štrudlica
Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.
Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm.
Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici.



Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi.
Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše.
Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.
Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!



Sastojci
5 čaša brašna
1/2 kvasca
3 kašičice soli
voda



ulje, mast
oko 200gr sira

Priprema
1.
Od brašna, soli, kvasca i vode zamesiti testo srednje tvrdoće.
Podeliti ga na 10 loptica.
2.
Svaku lopticu razvući oklagijom. Po 2 kruga spojiti uljem (Ja pomešam malo rastopljene masti i malo ulja). Dobije se 5 malih kora.
3.



Svaku takvu koru još malo razvući oklagijom u veličini tepsije.U podmazanu tepsiju br.28 stavim jednu koru, namažem je uljem i pospem mrvljenim sirom. Tako sa svim korama. Zadnja se ne posipa sirom.
4.
Kad se završi ređanje, pita se iseče na kocke i premaže uljem. Treba malo da odstoji pre pečenja.


Najbolji kolači se brzo i lako pripremaju, ali bez kompromisa sa ukusom. I da, sadrže naše omiljene sastojke – Nutellu i čokoladu!
SASTOJCI
• 100 gr lešnik napolitanki
• 150 gr lešnika
• 200 gr Nutelle



• 150 gr čokolade za kuvanje (ili mlečne)
• 4, 5 kašika ulja.
PRIPREMA
Napolitanke izlomiti, dodati iseckane lešnike i Nutellu i sve sjediniti.
Oblikovane kuglice ostaviti u frižider da se ohlade.



Istopiti čokoladu s uljem na laganoj vatri pa umakati kuglice.



Silovana sam prije skoro 4 godine. Imala sam srecu pa nisam brutalno pretucena nego sam imala samo par ogrebotina. Uspjela sam da presutim. Bila sam maloljetna. Bojala sam se. Upala sam u tesku depresiju, jedno vrijeme mi nije bilo lako uopste, zavrsila sam na antidepresivima, ali zivim. Pokusavam da uzivam, tezak je ovaj zivot…



Odrastao sam sa mamom u stanu koji nam je dodjelila služba za socijalnu skrb, otac mi je umro par mjeseci prije mog rođenja.



Mama je radila kao čistačica u restoranu i svaki svoj topli obrok stavila bi u kesu i čekala mene da svratim iz škole kako bi mi ga dala, jer sam ja bio jedan od one djece koji nisu imali nijedne novčanice u džepu. A ona nikad nije jela na poslu samo kako bi meni dala obrok... Završio sam gimnaziju, ekonomski fakultet i pokrenuo sam svoj biznis.



Kupio sam stan u kojem smo prije živjeli, uredio ga na najbolji mogući način, mami stalno kupujem razne poklone i sve, ali nikad joj se neću moći odužiti za ono što je uradila za mene. Mama volim te.