Studija objavljena u The Journal of Nutrition dokazala je da je dijeta bazirana na tradicionalnom načinu ishrane u Finaca, Norvežana, Islanđana i ostalih naroda na dalekom severu izuzetno dobar za zdravlje, ali isto tako i za postizanje i očuvanje vitkosti.
Njihova ishrana uključuje korenasto povrće (pastrnjak, šargarepe, cveklu ...), krstašice (kupus, karfiol, brokoli ...), tamnozeleno lisnato povrće (spanać, kelj ...), divlje pečurke, bobice, mahunarke, žitarice, semenke i orašaste plodove, puno ribe (naročito lososa i haringe) te malo mesa (u pravilu samo divljači i pružaju samo pozicije sa manje masti).
Dijeta je nastala još 2004., ali sada je i naučno, uz pomoć istraživanja biomarkera u krvi, dokazano koliko je dobra.
Evo koje su njene glavne odrednice.
treba jesti lokalne, organske proizvidi
treba izbegavati aditive i gotove proizvode
treba jesti što više samoniklih plodova sakupljenih u prirodi (gljiva, divljih biljaka, voća ...)
u ishranu uključiti što više integralnih namirnica, posebno integralnih žitarica (zobi, raži, ječma, pšenice), mahunarki, semenki i orašastih plodova
prednost dati ribi, ali ne onoj iz ribogojilišta
jesti male porcije mesa, a prednost dati divljači i stoci hranjenoj travom
za pripremu hrane koristiti ulje uljane repice jer ima najbolji odnos Omega 3 i 6 masnih kiselina.
Budete li se pridržavali ovih smernica, ne samo da ćete postati i ostati vitki nego ćete sniziti holesterol i zaustaviti upalne procese u telu koji mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.
Izvor: Centar zdravlja
0 komentari