ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Saznajte zbog čega je svinjska mast toliko zdrava

svinjska-mast

Svinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, poslednja istraživanja idu u prilog masti. Štaviše, smatra se da je čak i zdrava za telo.

Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba preterivati, ali svakako zaslužuje da bude delom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka i deka.

Ovo su prednosti masti:

– Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.


– U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

– Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, svoju strukturu ne menja prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera, povećavaju prženjem.
Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

– Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

– Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je reč o zasitnoj namirnici koja stvara duži osećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izvor: narodnamedicina.info

0 komentari